top of page

Hogdalsbygdens naturreservat

  • Skribentens bild: Johanna Grip
    Johanna Grip
  • 15 maj 2020
  • 1 min läsning

I Hogdalsbygden finns hela åtta naturreservat med en sammanlagd area på 839 hektar. Samtliga finns markerade på kartan "Upptäck Hogdalsbygden!" och har varsitt inlägg på hemsidan dedikerat till sig. Här finns en sammanfattning;

Karta: Länsstyrelsen i Jämtlands län, 20200515.

Fagerbäckens naturreservat ligger väst om Ytterhogdal, bildades 2019 och är 77 hektar stort. I denna trolska skog med höga klippor ligger bland annat fornminnesskyddade Storgumjansgraven.


Frägnhällornas naturreservat ligger norr om Överhogdal, bildades 2019 och är 76 hektar stort. Här är terrängen bitvis väldigt brant och förekomsten av aspar möjliggör liv för en rad spännande arter.


Getryggens naturreservat ligger söder om Överhogdal, bildades 2017 och är 56 hektar stort. Här finns spår från inlandsisen i form av den rullstensås som gett reservatet dess namn. Även svedjebruk har tillämpats på platsen.


Habergets naturreservat ligger söder om Aspan på andra sidan Ljusnan. Reservatet bildades 2013 och omfattar 50 hektar. Här är marken fuktig tack vare bergets branta sida, och i den trolska skogen trivs bland annat lavskrika.


Långsåns naturreservat ligger norr om Ytterhogdal, bildades 2014 och omfattar 30 hektar. Reservatet i Långsån bildades för att möjliggöra en optimal livsmiljö för flodpärlmusslan.


Långsidbergets naturreservat ligger söder om Känne, bildades 2005 och är 300 hektar stort. Detta är Hogdalsbygdens äldsta och största reservat, och här hittades bland annat Europas första exemplar av den ovanliga svampen kolticka.


Råtjärnberget-Djupdalsbergets naturreservat ligger öster om Känne, bildades 2007 och omfattar 200 hektar. Här finns bland annat 31 rödlistade arter, som trivs i skogen som brandhärjats sex gånger.


Västansjöbrännans naturreservat ligger strax nordväst om Ytterhogdal på väg till Överhogdal, bildades 2010 och är 50 hektar stort. Även här har skogsbrand härjat. På björkar förekommer här vedsvampen brandskiktdyna och i området finns en rastplats.

 
 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


© 2015-2020 · Johanna Grip/mittHogdal

bottom of page