top of page
  • Skribentens bildJohanna Grip

Lennarts sten

Uppdaterat: 26 apr. 2021

En bit ut på Långnäset, mellan sjöarna Turesvattnet och Storvattnet (Turesvattna respektive Vattna i folkmun) utanför Ytterhogdal, finns ett flyttblock som en gång i tiden prytts av tre målningar. Här följer en berättelse om konstnären och målningarna.

 

Konstnären

I Riksantikvarieämbetets inventering från 1992 föreslog man att konstnären ska ha varit en "Lennart från Järbo", vars efternamn inte ska ha varit känt av de Hogdalsbor man talade med under tiden för inventeringen. (1)


Efter lite nutida efterforskningar gissar undertecknad att den Lennart man syftar på var en Lennart Rehn, född Axel Lennart Larsson 1927 i Ockelbo som utomäktenskaplig son till Elsa Karolina Larsson (f. 1904 i Linghed, Svärdsjö socken - d. 1966 i Järbo). Fadern är okänd. När Elsa Karolina gifte sig med Rune Uno Rehn (f. 1900) tog Lennart dennes efternamn. Lennart hade även en yngre bror; Lars Uno (f. 1934).


Lennart gjorde sig ett namn som konstnär i sina hemtrakter, där han står bakom ett flertal målningar i de omgivande skogarna. Troligtvis var hans huvudsakliga inkomstkälla kaross- och skogsarbete. Lennart levde ett kringflackande liv och sågs av många i hemtrakterna som ett original. Exakt hur han hamnade i Ytterhogdal är inte helt säkert, men det finns flera tecken som pekar mot att han ska vara den konstnär vi söker. Lennart bör haft resväg förbi Ytterhogdal då han några vändor mellan 1947 och 1952 var bosatt i Lit, inte långt från Östersund. (2) En annan möjlig koppling är skogvaktaren Jörgen Wesström, född i Järbo, som hade en stuga ute på Långnäset inte långt från flyttblocket och under en tid var bosatt i Ytterhogdal. Mer information om Jörgen kommer vid senare tillfälle!


År 1987 hade Lennarts syn försämrats, vilket troligen medförde att han inte kunde måla i samma utsträckning längre. Lennart avled 2012 på Åsgårdens vård- och omsorgsboende i Järbo. (3)


Någon riktigt bra bild på Lennart finns inte. I detta tidningsurklipp från 1983 kan han dock ses till vänster på två foton, i samband med "avslöjandet" att han var en av konstnärerna bakom målningarna i skogarna kring Järbo.


Järbo Hembygdsförenings hemsida finns mer information om Lennarts liv och målningar.

 

Motiven på stenen

I inventeringen 1992 beskrev Riksantikvarieämbetet motiven på stenen som följer:

Motiv #1: Myskoxe med unge - 2,5 x 1,5 m i SSV

Motiv #2: Björnhona med två ungar - 3 x 1,5 m i 60 gon (nygrader, ~54 grader reds. anm.)

Motiv #3: Tre renar springande på rad - 4 x 1,75 m i NNV


Samtliga motiv ska ha varit målade i bruna, svarta och vita oljefärger, med undantag för motiv #1 som hade en grön bakgrund. (1) Idag är målningarna dessvärre knappt synliga. De går inte att urskilja på foton tagna i maj 2020 (se bilder nedan), men med blotta ögat gick det åtminstone då att se enstaka spår av färg.


Detta inlägg har varit på väg att publiceras sedan maj 2020, men inte blivit av då jag inte haft någon bild på hur målningarna faktiskt såg ut (bilderna här ovan är ju verkligen inte mycket att hurra över!). I april 2021 kom dock räddningen, då Hans-Åke Bergqvist delade bilder på stenen från 1994 i en grupp på Facebook. Jag har fått Hans-Åkes medgivande till att publicera bilderna på hemsidan, och dessa återfinns här nedanför. Klicka på bilderna för att förstora dem!

 

När gjordes målningarna?

Denna fråga tycks allra svårast att svara på. Skogen vid platsen är svår att åldersbestämma, men gissningsvis är den 25-30 år gammal. Ytterligare en gissning är att det år 1987 stod gammal skog på platsen. Den spontana känslan är att det bör varit avverkat på platsen för att någon skulle få för sig att måla på stenen; den ligger inte vid någon stor stig och är inte heller i sig utmärkande stor egentligen, speciellt med tanke på hur många flyttblock modell större som finns i trakterna kring Ytterhogdal. Men eftersom Lennart ska ha förlorat sin syn (åtminstone delvis) år 1987, bör målningarna vara gjorda innan dess...

 

Hitta till stenen

Stenen beskrivs av Riksantikvarieämbetet som 8 x 4 m stor och 3 m hög. Flyttblocket ska ligga på "avsats i svagt V-sluttande blockig moränmark". Du kan parkera bilen eller cykeln antingen vid korsningen mellan "Vattnavägen" och vägen som går ut på Långnäset, alternativt en bit ned på vägen som går ut på Långnäset (förslagsvis efter drygt 200 m, där vägen svänger lätt åt vänster). Från den senare punkten är det sedan omkring 50-75 meters vandring in i skogen mot Turesvattnet (åt höger från vägen, riktning V) till stenen. Det finns ingen snitslad stig och stenen kan idag vara lite svår att urskilja eftersom färgen nästan helt försvunnit.


Ta gärna hjälp av den här kartnålen när ni letar efter stenen, då kan ni välja att visa en vägbeskrivning!

 

Avslutningsvis...

Så vitt jag vet har stenen inget egentligt namn, men jag tycker att konstnären förtjänar en hyllning. Därav titeln på detta inlägg.


Om ny information om konstnären eller målningarna framkommer kan inlägget komma att uppdateras.

Den ursprungliga texten publicerades 2021-04-24. Senaste uppdatering: 2021-04-26


Ett stort tack till...

- Hans-Åke Bergqvist för bilderna på flyttblocket i sin forna glans

- Olle Thåström och Järbo Hembygdsförening för hjälpen med information om Lennart


Källor:

(2) Mailkontakt med Järbo Hembygdsförening


Copyright bilder:

Galleri #1 - Johanna Grip

Galleri #2 - Hans-Åke Bergqvist


155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page